Energie: (hoe) betalen minima de rekening?

Steeds meer gemeenten luiden hierover de noodklok bij het kabinet.

Al in het najaar van 2021 kregen we te maken met hoge energierekeningen. Met de Russische inval in Oekraïne worden de energieprijzen alleen nog maar hoger. De oorlog is een bijzonder groot drama voor alles en iedereen. Het indirecte leed van de stijgende energieprijzen in ons land komt hard aan bij huishoudens met lage inkomens en slecht geïsoleerde huizen. Steeds meer gemeenten luiden hierover de noodklok bij het kabinet.

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Energiearmoede

Voor de energietransitie naar duurzame energie zijn er al veel onderzoeken gedaan. In het rapport De feiten over energiearmoede in Nederland, Inzicht op nationaal en lokaal niveau van TNO wordt ingegaan op energiearmoede. De simpele definitie van energiearmoede is dat een huishouden gemiddeld 13 tot 20% van het inkomen aan de energierekening betaalt (tegenover 5% van het inkomen van alle huishoudens). Overigens rijzen deze cijfers onder de huidige omstandigheden, alleen maar verder de pan uit.

Uit dit onderzoek van TNO blijkt dat zo’n 7% van de huishoudens te maken heeft met energiearmoede. Zo’n 75% van deze groep woont in een corporatiewoning! Op overzichtelijke landkaarten is goed te zien dat deze huishoudens met name buiten de Randstad in weinig en niet-stedelijke gebieden in het noorden, oosten en zuidoosten van het land en deels in Zeeland te vinden zijn.

Momenteel wordt het probleem nog enigszins gedempt door huishoudens die nog een vast contract hebben. Met een flexibel contract komen, door de almaar stijgende de energiekosten, zelfs huishoudens met hogere inkomens in de gevarenzone terecht.

Effecten van energiearmoede

Energiearmoede is een ‘complex multidimensionaal probleem’. Het gaat niet alleen om de hoge energierekening, maar ook om alle gevolgen daarvan. Zoals het effect op de lichamelijke en psychische gezondheid door onvoldoende toegang tot verwarming, verlichting en mogelijkheid tot koken. Maar het heeft ook effect op de arbeids- en studieproductiviteit, het sociale leven en op de gezondheid van kinderen op lange termijn. Zeker als de woning naast tocht en vocht ook nog hardnekkige schimmels herbergt. Voeg daar nog geldstress en schulden aan toe, en de gezondheid van deze huishoudens staat zwaar onder druk.

Lees hier het hele artiikel.

permalink

Naar het overzicht

Partners

Partners                    Partners                    Partners

Updates Studiedag Huurincasso

Klik hier voor alle items

Terug naar boven