Groningen mag inwoners geen eigen bewindvoerder opdringen

De gemeente Groningen had inwoners niet onder druk mogen zetten om van bewindvoerder te wisselen, bepaalt de rechter. 

De gemeente Groningen mag inwoners die onder beschermingsbewind staan niet tegen hun zin in een eigen bewindvoerder opdringen. Dat is de strekking van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Groningen voert de bewindvoering sinds 2018 zo veel mogelijk zelf uit.

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Onder druk

De Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter op het gebied van sociale voorzieningen, deed dinsdag uitspraak in een drietal zaken die betrekking hebben op het beschermingsbewind – een maatregel waarbij de financiële boekhouding van een inwoner wordt overgenomen – in de gemeente Groningen. Het gaat om inwoners die door de gemeente onder druk zijn gezet om hun bewindvoerder, waarmee ze een vertrouwensband hadden opgebouwd, in te wisselen voor een bewindvoerder van de Groningse Kredietbank (GKB).

Kosteloos

Normaal gesproken kunnen inwoners de kosten van het beschermingsbewind vergoed krijgen via de bijzondere bijstand. Maar sinds 2018 vergoedt de gemeente Groningen geen externe bewindvoerders meer en kunnen inwoners in plaats daarvan kosteloos gebruik maken van een bewindvoerder van de GKB.

Voorwaarde

De drie inwoners waarover de CRvB uitspraak deed, kregen bij wijze van overgangsmaatregel nog wel tijdelijk bijzondere bijstand om het beschermingsbewind te betalen. Maar de gemeente stelde als voorwaarde dat de inwoners bij de kantonrechter een verzoek zouden indienen om de bewindvoerder te ontslaan en in plaats daarvan een GKB-bewindvoerder aan te stellen.

Lees hier het hele artikel

permalink

Naar het overzicht

Partners

Partners          Partners          Partners

Updates Studiedag Huurincasso

Klik hier voor alle items

Terug naar boven