Energietoeslag gespreid uitbetalen: ‘betuttelend, maar nodig’

Het gespreid uitbetalen van de energietoeslag doet geen recht aan de acute nood waarin veel huishoudens verkeren, zegt minister Schouten. De gemeente Deventer keert de energietoeslag voor minimahuishoudens niet in één keer maar in termijnen uit. Dat helpt de financieel zwakste huishoudens om het geld op een goede manier te besteden, verwacht de gemeente. Minister Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) vindt die werkwijze echter niet passen binnen de geest van de regeling.

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Boodschappen

Door de betaalmomenten te spreiden hoopt de gemeente Deventer inwoners te helpen bij het uitgeven van de 800 euro aan energietoeslag. De kans bestaat dat de armste huishoudens de toeslag gebruiken om andere gaten op te vullen, bijvoorbeeld om er boodschappen mee te doen, legt woordvoerder Maarten-Jan Stuurman uit. Dan kan het zijn dat ze later toch de energierekening niet kunnen betalen.

Toch nodig

'Is dat betuttelend?', vraagt Stuurman zich hardop af. 'Ja, eigenlijk best wel. Maar het is toch nodig.' Een deel van de financieel zwakste huishoudens heeft immers moeite met geld 'op een goede manier uitgeven', aldus de woordvoerder. Overigens geldt de gespreide uitbetaling alleen voor mensen in de bijstand. Deze groep heeft de toeslag in twee termijnen ontvangen: de eerste begin april, de twee begin mei.

Acute nood

Minister Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) laat via een woordvoerder weten niet achter de werkwijze van Deventer te staan. Ze vindt dat het uitbetalen in termijnen geen recht doet aan de acute financiële nood waarin veel huishoudens verkeren. ‘Een gemeentelijke keuze om het bedrag in termijnen uit te keren is wettelijk mogelijk, maar past niet binnen de geest van de eenmalige energietoeslag’, aldus een woordvoerder. 'Prima dat de minister dat vindt', reageert woordvoerder Stuurman op het standpunt van Schouten. 'Wij denken dat we op deze manier adequater kunnen werken.'

Andere gemeenten

Het lokale dagblad De Stentor meldt dat naast de gemeente Deventer ook de gemeenten Raalte, Meppel en Bronckhorst ervoor kiezen om de uitbetaling van de energietoeslag te spreiden. Of er nog meer gemeenten zijn die op deze manier te werk gaan, is niet duidelijk.

permalink

Naar het overzicht

Partners

Partners                    Partners                    Partners

Updates Studiedag Huurincasso

Klik hier voor alle items

Terug naar boven