Armoede verlaagt het IQ: een uitspraak die hardnekkig rondzingt in beleidskringen en de media. Maar wat als blijkt dat het wetenschappelijk bewijs daarvoor flinterdun is? En de uitspraak ook nog eens stigmatiserend werkt? Dan maak je er net als onderzoeker Ernst-Jan de Bruijn korte metten mee. ‘We moeten af van het idee dat mensen die in armoede leven dom zijn.’
De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) heeft kritisch gereageerd op een in de Tweede Kamer aangenomen motie over het invoeren van een zorgplicht voor gerechtsdeurwaarders. Op initiatief van het CDA ging de kamer dinsdag 20 juni akkoord met het vormgeven van een pilot waarin de deurwaarder een rol gaat spelen bij vroegsignalering van schuldenproblematiek, een wettelijke taak voor gemeenten. Volgens de NVVK gaat het om een spraakverwarring en kan van vroegsignalering geen sprake zijn.
Half juni debatteerde de Kamer over de initiatiefnota van D66-Kamerlid Hülya Kat. In haar nota schetst ze hoe schuldhulpverlening volgens haar eenvoudiger georganiseerd kan worden. Op 20 juni stemde de Kamer over moties die ingebracht werden tijdens het overleg over de nota.
Het plan van het kabinet om de huurtoeslag aan te passen betekent dat ruim 900.000 huurders minder huurtoeslag krijgen. De voorgenomen stijging van het wettelijk minimumloon dempt de effecten van de aanpassing nauwelijks. Dit blijkt uit een impactanalyse van het Nibud. Op basis daarvan raadt het instituut af de huurtoeslag te veranderen zoals is voorgesteld. Aedes waarschuwde al eerder voor de desastreuze gevolgen en velen reageerden er ook negatief op. Aedes-voorzitter Martin van Rijn: ‘Gezien de huidige zorgen over de koopkracht is het voor Aedes volstrekt duidelijk dat dit wetsvoorstel niet moet worden doorgezet.'
De meest ingrijpende wijziging die het kabinet voorstelt, is om de huurtoeslag voortaan niet meer vast te stellen op basis van de huur die een huurder daadwerkelijk betaalt, maar op basis van een zogeheten normhuur. Voor de grootste groep huurders wordt die normhuur 520 euro. Ook komen straks de servicekosten niet meer in aanmerking voor de berekening van de toeslag.
De Raad voor de Rechtspraak oordeelt positief over een wetsvoorstel dat de civiele rechter de bevoegdheid geeft om een betalingsregeling op te leggen, wanneer het redelijkerwijs niet van een schuldenaar geëist kan worden dat hij zijn schuld in één keer betaalt. In een wetgevingsadvies stelt de Raad dat de rechter op deze manier in staat wordt gesteld om maatwerk te leveren. Dit kan leiden tot een realistische betalingsregeling waarbij alle partijen zijn geholpen.
Het wetsvoorstel beoogt de positie te verbeteren van iemand die zijn schulden niet in één keer kan betalen. Op dit moment mag iemand zijn schuld alleen in termijnen voldoen als de schuldeiser daarmee instemt. Dit wetsvoorstel moet hier verandering in brengen door aan de rechter de bevoegdheid te geven een betalingsregeling op te kunnen leggen. De schuld wordt dan op termijn voldaan en tegelijkertijd wordt voorkomen dat de schuldenaar een te groot bedrag ineens moet betalen en daardoor (verder) in de financiële problemen raakt.