Een huurverhoging van 4,5 procent per 1 juli blijft ook in 2025 betaalbaar omdat de gemiddelde huurquote voor huurders daalt. Dit blijkt uit onderzoek dat het Nibud voor Aedes (vereniging van Nederlandse woningcorporaties) heeft uitgevoerd.
De Tweede Kamer debatteerde op 6 februari met de staatssecretarissen Nobel (Participatie en Integratie) en Struycken (Rechtsbescherming) over de incasso-industrie.
Veel incassodienstverleners voldoen op dit moment niet aan de wet. Dit stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid vast op basis van toezicht. Ze geven niet altijd heldere informatie of gaan niet correct om met mensen met een schuld. Vaak is niet duidelijk over welke schuld het precies gaat. Ook worden mensen met een schuld nog vaak na de toegestane tijdstippen benaderd en dreigen incassodienstverleners met rechtsmaatregelen waartoe ze niet bevoegd zijn.
Achterafbetaaldienst Klarna zet zijn plan door om de 'koop nu, betaal later'-dienst ook in fysieke winkels te gaan aanbieden. Het Zweedse bedrijf is de grootste aanbieder van deze optie voor achteraf betalen.
Klarna ging vandaag samen met drie andere aanbieders in gesprek met de Tweede Kamer, nadat het kabinet vorige maand had gezegd dat het niet mogelijk is om de 'koop nu, betaal later'-diensten in de winkelstraat te verbieden.
Volgens minister Van Hijum wordt er wel degelijk proactief gehandeld door gemeenten. Tegelijkertijd wordt een grote groep niet geholpen.
Het kabinet is het niet eens met de stelling dat schuldhulpverlening te afwachtend te werk gaat. Dat blijkt uit antwoorden van minister Eddy van Hijum en staatssecretaris Jurgen Nobel op vragen die Kamerlid Esmah Lahlah stelde naar aanleiding van een publicatie door Binnenlands Bestuur. Het kabinet erkent wel dat een grote groep mensen die baat zou hebben bij schuldhulpverlening daar geen gebruik van maakt.
Huurachterstanden, onbetaalde facturen of andere schulden: dit soort problemen wordt wekelijks besproken in de rechtszaal. Mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen, vertellen over hoe ze in deze situatie terecht zijn gekomen. Sinds 1 mei vorig jaar zit bij dit soort zittingen een extra medewerker van de rechtbank die mensen met geldproblemen op weg helpt. En met succes.
Elke donderdagochtend houden de rechtbanken in Den Bosch en Eindhoven speciale zittingen voor mensen die een betalingsachterstand hebben. Honderden mensen worden jaarlijks opgeroepen door een deurwaarder of schuldeiser en krijgen de kans aan de rechter uit te leggen waarom ze niet (kunnen) betalen. Het is uitzonderlijk druk in de Bossche rechtbank; er komen deze ochtend achttien mensen opdagen.