Kabinet neemt dreigende energieschulden over

NVVK voorzitter Marco Florijn in Nieuwsuur: ‘Plan komt laat, zorgen over inrichting’

Particulieren bij wie afsluiting dreigt vanwege de hoge energierekening krijgen hulp van de rijksoverheid. Die werkt samen met de energiebedrijven aan een Noodfonds. In Nieuwsuur reageerde NVVK-voorzitter Marco Florijn op de aankondiging van het plan. ‘We zijn blij met het Noodfonds, we maken ons wel zorgen over de uitvoering’, aldus Florijn.

‘De gevolgen van de hoge energieprijzen zijn enorm. We zien dat financiële hulpverleners bedreigd worden, dat mensen ook denken aan zelfdoding’, vertelde Florijn aan Nieuwsuur. ‘Daarnaast houden mensen nu bewust hun voorschotbedrag laag om de hoge rekening uit te stellen. Zo proberen ze wanhopig de eindjes aan elkaar te knopen.’

Aandacht komt laat
Afgelopen vrijdag publiceerde de NVVK een opiniebijdrage in Trouw waarin we het kabinet opriepen een ‘brug te bouwen’ naar 1 januari. Dan begint de koopkrachtreparatie. Maar uit gesprekken met leden maakten we op dat januari voor veel hulpvragers te ver weg ligt.

Lees hier verder

Bron: creditexpo.nl

Verder lezen

1 op de 3 gemeenten komt geld tekort op energietoeslag

In veel gemeenten zijn de reguliere werkzaamheden onder druk komen te staan door de uitvoering van de energietoeslag.

Zo'n driekwart van de huishoudens die in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag, heeft die inmiddels gekregen. Het verstrekken van de toeslag trekt wel een zware wissel op de capaciteit van gemeenten: 8 op de 10 gemeenten geeft aan dat de reguliere werkzaamheden onder druk komen te staan door de uitvoering van de energietoeslag. Bovendien heeft een derde van de gemeenten te weinig budget om de toeslagen uit te keren.

Ambtshalve
Tussen 1 januari en 30 juni 2022 is de energietoeslag aan bijna driekwart van de doelgroep – huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum – toegekend. Dat meldt Divosa, de vereniging van gemeentelijk directeuren in het sociaal domein, op basis van een enquête onder gemeenten. Ongeveer twee derde van de ontvangers heeft de toeslag ambtshalve toegekend gekregen. Dat wil zeggen dat er geen aanvraag voor nodig was, omdat het huishouden al bij de gemeente bekend was als minimahuishouden. De rest heeft wel zelf een aanvraag moeten doen.

Lees hier verder

Bron: binnenlandsbestuur.nl

Verder lezen

'Aanpak laaggeletterdheid is nu veel te versnipperd'

Vanaf 2025 krijgen gemeenten de regie. De grote vraag is of ze hiervoor ook voldoende geld ontvangen van het rijk.

Kinderen uit kansarme gezinnen lopen op 5-jarige leeftijd gemiddeld twee jaar achter in hun taalontwikkeling – een achterstand die ze meestal nooit meer inhalen. De nieuwe Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid moet voorkomen dat laaggeletterdheid generatie na generatie blijft bestaan.

Lees hier verder

Bron: binnenlandsbestuur.nl

Verder lezen

Een prijsplafond energie is nu nodig

Door Attje Kuiken op 11 september 2022

Samen met GroenLinks willen wij de energierekening van huishoudens maximeren door een prijsplafond vast te leggen.

We willen tot een gebruik van 1500 kuub gas en 3300 kwh de prijs vastleggen op het niveau van januari 2022 en gezinnen op die manier beschermen tegen de instabiliteit van de markt. Dit kan voor een gemiddeld huishouden honderden euro’s per maand schelen.

Dit kan voor een gemiddeld huishouden honderden euro’s per maand schelen.
De energierekening van huishoudens steeg de afgelopen maanden enorm. Het CBS stelt dat 1,2 miljoen huishoudens dit jaar nog in financiële nood komt en het aantal kinderen dat in armoede opgroeit stijgt naar 300.000 kinderen.

Lees hier verder

Bron: pvda.nl

Verder lezen

Risico op problemen voor moeilijk rondkomende huurders

Huurders die moeilijk rondkomen lopen risico op financiële, sociale en gezondheidsproblemen. Zij hebben geldstress en ervaren minder financieel welzijn. Een uitweg uit die situatie, zoals de lasten verlagen of het inkomen verhogen, is niet altijd haalbaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Nibud onder huurders in Amsterdam.

In opdracht van de Federatie Amsterdamse Huurderskoepel (FAH) onderzochten we hoe huurders hun financiële situatie ervaren. Welke keuzes maakt een huishouden dat een groot deel van het inkomen kwijt is aan de vaste lasten?

Lees hier verder

Bron: NIBUD.nl

Verder lezen

Partners

Partners                    Partners                    Partners

Updates Studiedag Huurincasso

Klik hier voor alle items

Terug naar boven